De fleste af os er klar over, at visse kemikalier og ingredienser er usunde for vores hår. Det er dog ikke alitd så nemt at holde styr på, præcis hvilke ingredienser, det er, vi skal gå uden om og desuden finde frem til gode produkter, der ikke indeholder dem, men som stadig har den ønskede effekt på vores hår. Sulfat er måske en af ingredienserne, du før har hørt, men hvordan er det nu – er det godt eller skidt?

Hvad er sulfater?

Sulfat dækker over en række forskellige sæbestoffer. Nogle af disse sæbestoffer finder man ofte i shampoo. Det er ofte netop disse ingredienser, de får din shampoo til at skumme op, når du masserer den ind i dit hår.  Nogle af de sulfater, der oftest findes i produkter, du bruger til at pleje din krop er Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate og Sodium Lauryl Ether Sulfate.

Sæbestof  er det, der sørger for at oplyse fedt og snavs i vores hår, så det nemt kan skylles ud, og vores hår føles sundt og rent. Men hvor sundt, det rent faktisk er, kommer an på sæbestoffet.

Hvorfor skal du gå udenom sulfater?

Er der en god grund til at gå efter en sulfatfri shampoo? Ja, det er der faktisk flere gode grunde til. Sulfater er ikke farlige som sådan, men kan være irriterende og til gene for hud og hår. Det er nemlig, fordi visse sulfater er så heftige i sin rengøring, at de fjerner alle naturlige oiler, som din hud på hårbunden har skal bruge, for at holde sig sund. Så selvom du naturligt har fedtet hår, kan det altså godt blive “for rent”. Din hovedbund indeholder desuden også sebum, der kan blive vasket helt væk, med en for kraftfuld shampoo. Dette er noget, du helst skal undgå, da sebum er med til at gøre dit hår glansfuldt og fugtet.

At bruge en shampoo med sulfater kan altså med andre ord resultere i, at du fuldstændigt udtørrer din hovedbund, hvilket både går ud over huden og håret. En meget tør hovedbund bliver irriteret og og leder til udtørret hår. Dette er især noget, du helst skal undgår, hvis du har krøllet hår, da denne type hår generelt har brug for masser af fugt.

Det er desuden en god idé at prøve at undgå at bruge sulfat, hvis du har farvet hår. Her kan sulfat nemlig påvirke virkningen af din hårfarve, så den ikke holder nær så godt. Dette gælder også for andre kemiske behandlinger, du bruger til dit hår.

Hvis du i forvejen har en tendens til at have tørt hår er det især en god idé for dig at gå udenom sulfater. Her er det i stedet godt at bruge produkter med nærende og fugtgivende ingredienser, så du undgår tørt, glansløst og skadet hår, der nemt knækker.