Alene begrebet overgangsalder giver mange voksne mennesker ubehag i kroppen. Det hænger sammen med, at der i denne fase typisk sker en lang række kropslige forandringer. Denne guide er tilegnet kvinder, som frygter overgangsalderen og gerne vil forberede sig så godt som muligt.

Det er aldrig sjovt at blive ældre, men ved at forberede sig kan man typisk komme igennem selv de mest barske perioder. Dog skal man passe på med at gøre dét at komme i overgangsalderen til noget større og farligere, end det egentlig er.

Dette oplever de fleste kvinder i overgangsalderen

For at forberede dig godt har du brug for at vide, hvad du går i vente. Ingen kan spå om, hvad du vil opleve, men det er til gengæld muligt at gøre dig klogere på, hvad de fleste kvinder i overgangsalderen oplever. Nedenfor kan du læse om de mest almindelige gener i forbindelse med denne fase:

  • Blødningsforstyrrelser
  • Hedeture og svedtendens
  • Vaginal tørhed (også kaldet tørhed i skeden)
  • Hovedpine og migræne
  • Tyndere og mere tør hud

Du kommer 7-9-13 aldrig til at opleve ovenstående, men skulle det ske, så skal du vide, hvordan du skal forholde dig. De fleste gener kan nemlig behandles med udvalgte midler. Lad os kigge nærmere på behandlingsmulighederne i de kommende underafsnit.

Blødningsforstyrrelser

Du behøver som udgangspunkt ikke at søge læge, hvis du oplever mindre blødningsforstyrrelser, da det er helt normalt. Dog kan blødningsforstyrrelser i princippet godt skyldes betændelse i livmoderhulen eller livmoderhalsen, for eksempel i form af klamydia. Det kan derfor være fornuftigt at søge læge eller gynækolog, hvis blødningsforstyrrelserne er meget voldsomme og / eller længerevarende.

Hedeture

Det er også meget almindeligt at opleve hedeture – især om natten. En måde at behandle dette på er ved at prøve kræfter med forskellige vejrtrækningsøvelser. Foruden at behandle (eller som minimum lindre) hedeture kan dette også være med til at reducere stress. Find inspiration i de mange nyttige videoer på nettet.

Vaginal tørhed

9 ud af 10 kvinder oplever tørhed i skeden – så det vil du nok også opleve på et tidspunkt.

Vaginal tørhed kan være meget generende, hvorfor det er værd at undersøge behandlingsmulighederne. Lad os præsentere dig for mulighederne nedenfor.

Repadina® plus er et hormonfrit produkt til behandling af vaginal tørhed – dette produkt hører til blandt danskernes foretrukne produkter til formålet. Du kan også forebygge eller lindre problemet ved at dyrke regelmæssig samleje.

Hovedpine og migræne

Langt de fleste kvinder oplever også hovedpine og migræne i højere eller mindre grad.

Du kan nemt og effektivt forebygge disse to gener ved at drikke masser af vand og desuden sørge for at få frisk luft flere gange om dagen. Oplever du hovedpine eller migræne, så læg dig til rette i sengen og tag den med ro.

Tyndere og mere tør hud

Du kan også opleve forandringer i huden.

For at undgå at huden bliver mere tør end højst nødvendigt, så er det vigtigt, at du spiser de rigtige madvarer. Her gælder det om at indtage rigeligt med frugt og grønt samt diverse fuldkornsprodukter. Det kan ligeledes være effektivt at spise fisk flere gange om ugen. Der findes også forskellige produkter til at behandle tynd og tør hud.